среда, 2. октобар 2013.

ORBEL - IME

U prethodnim pričama ustanovili smo da su Peonci bili ustvari stanovnici prostora u kome su vladali božanstva BEL i ONIJA, da je Bel bio vrhovni bog. Takođe smo saznali da se Belovo ime pojavlju je u prostoru i vremenu pod raznim imenima (BAAL, PEL, PAL, B'L, BOL, VAL itd) u zavisnosti od osobenih karakteristika pojedinih naroda.
U ovoj priči biće izvršena analizira Herodotove priče "Preseljavanje peonaca " (vidi post "POČETAK" )  i to samo onaj deo, koji se odnosi na stanovnike jezera PRASIAS, koji su sa planine ORBELOS dovozili kolje za izgradnju svojih stanova na jezeru.
Temeljita analiza reči Orbelos( Όρβηλος ) zahteva prvo da utvrdimo njeno značenje iz vremena kad je Herodot pisao Istoriju, drugo da se odredi njen geografski položaj i da se utvrdi veza sa savremenim nazivom.
Kako Grci na svaku reč, pozajmljenu od Pelaga dodaju nastavke OS, AS ili IS izostavićemo taj nastavak i u daljem razmatranju analiziraćemo samo reč ORBEL. Odmah uočavamo da je to dvosložna reč sastavljena od reči OR i BEL. Većina analitičara smatra da prva reč ima značenje planine, na grčkom OROS, i da značenje reči može da se protumači kao Planina Belos. Međutim, može ako se izbaci nastavak OS i da ima značenje Belova planina. Kod dvosložnih reči, kao što je ovde slučaj, možemo pretpostaviti da  je glas L ispušten, to smo i utvrdili i kod reči BE(L)ONIJA, pa ako se doda glas L, dobija se ORL. Prilikom izgovora ove reči uočava se da nedostaje jedan glas, odnosno poluglas i sada reč ORL prelazi u OR'L ili u OREL, u značenju Orao (Eagle). Grčka reč za ORLa - ρνις  (ORNIS),  koja ima i opšte značenje za sve ptice i identična je, s tim što je ovde L prešlo u N.
Iz ove analize može se napraviti zaključak, da su mitsku planinu ORBEL, u prošlosti a i pre Herodota, zvali OREL BEL ili OR'L BEL i da je ona bila stanište belog orla.
Na osnovu ove činjenice, da je belom orlu planina bila stanište, možemo grubo opisati planinu znajući osnovne karakteristike orla. Svi znamo da orao visoko leti, da ima vid koji je 8 puta veči od ljudskog, da je odličan čistač prirode, tako što se u najvećoj meri hrani uginulum životinjama, ali i barskim pticama i zmijama, kao i sitnim glodarima. Znači da voli da obitava na planinskim masivima bez guste vegetacije.Ove osnovne činjenice mogu grubo da nam pomognu pri opisu da je planina dovoljno visoka i da ima velika prostranstva pašnjaka, po kojima se stoka hrani, da u podnožju ima bare po kojima obitavaju barske ptice, a činjenica da savija gnezdo u krošnjama visokog drveća i na visokim stenama da ima udoline i klisure.
Da ima orlova na planini uverio sam se lično, kada sam pohodio planinu Orbel, a nisam ni znao da su je tako u prošlosti zvali sl.1.
Sl.1
Orbel je planinski masiv sa nepreglednim pašnjacima, a sa drugim planinama povezan je blagim prevojima, tako da se do jezera Prasias može stići a da se ne prelazi nijedna reka ili klisura Sl.2.
Sl.2
Udoline, bogate izvorima vode i klisure sa visokim liticama sigurno su stanište belih orlova Sl.3.
Sl.3
Od belih orlova izdvojio bih Beloglavog supa i Belu kanju , koji su skoro nestali sa ovog prostora, ali su već učinjeni neki napori da se stanje popravi.

Ako je u ovoj priči definiivno ustanovljeno poreklo imena ORBEL, u narednim pričama pokušaćemo da odredimo položaj i savremeno ime za planinu OREL BEL




Нема коментара:

Постави коментар