субота, 18. јануар 2014.

BEL I ONIA (2) - PARALELE

Ako smo u prošlim pričama otkrili prostor gde su vladali Bel i ONIA, odredili tačan položaj planine ORBEL i naselja na Prasinskom – Vlasinskom jezeru i upoznali se sa narodom koga su zvali Pelazgi namera je da  u nastavku ovih priča kroz analizu priča iz starog i novog vremena otkrijemo karakter i postojanost naroda, koji je tu živeo od samog osvita čovečanstva do naših dana.

Ovaj zadatak nije nimalo lak zbog činjenica:  da je protekao veliki period vremena, da su tragovi o njihovom prisustvu fragmentarni i da su termini, koji opisuju stanje ljudskog roda  neprecizno definisani. Neprecizno definisani termini mogu izazvati greške u procesu zaključivanja i rasuđivanja, te iz tog razloga treba izabrati najpogodniji termin, koji može da pomogne da se otkrije prisustvo jednog naroda kroz vreme. Pojam koji određuje stanje ljudskog roda opisan terminima: ČOVEČANSTVO i CIVILIZACIJA na prvi pogled može da znače isto, ali su međusono različiti čak i protivurečni. Tako termin Čovečanstvo može precizno da se definiše preko dominantne osobine čoveka: čovečnost, koja je merljiva i postojana u vremenu.  Mera čovečnosti definisana teminom : UMAN ( PAMET (UM) od BOGA (AN)), ukazuje da je čovek sa pRASine bio RASUMAN -- > RAZUMAN. Iz ove analize možemo zaključiti da je RAZUM(an) osnovna psihička karakteristika čoveka a da pri tome RAZUMAN čovek DUMA (govori i zbori) i UME da se pod dejstvom različitih uticaja spoljne sredine ponaša ČOVEČNO prema sebi, drugima i prostoru koji ga okružuje, i ako je pri tome HUMAN ne mora da znači da je RAZUMAN.

Termin Civilizacija sam po sebi je protivurečan i zahteva dosta vremena i prostora za jednostavno definisanje, on je pri tome nepostojan i promenljiv kroz vreme i nema kriterijume za definisanje, a jedina karakteristika koja je ostala nepromenjena kroz vreme je da je svaka civilizacija imala svoj početak, razvoj, procvat i kraj.  Čak postoji i naučna disciplina: Filosofija Istorije, koja se bavi ovom problematikom i tim terminom. Jedini ispravan zaključak ove teorije za zadnjih pedeset godina je da ukine termin civilizacija i da ga zameni pogodnijim terminom zvanim KULTURA, ali to ne znači da je misleći svet , koji je potekao navodno iz ANTIČKE Kulture sada postao „kulturan“, jer su civilizacija i kultura, pojedinačno i zajedno suprostavljeni prirodi, odnosno bogu. I na kraju ove analize, treba istaknuti da je kod termina ČOVEČANSTVO, bog taj koji je napisao zakone u UM čoveka, koji su neprolazni i postojani za sva vremena i uvek je bilo BELAJA ako se nepoštuju. Ovo nepoštovanje božjih zakona je bio i uzrok propadanja i „naprednih civilizacija“, a koje su po pravilu nametale određene KULTove.
Da je i termin „KULTURA“ neodrživ i zabluda u definisanju stanja ljudskog roda može se saznati iz samog poštovanja – kulta svetlosti  (KULTuRA), kao zamena za boga jedinoga. Kod termina „ kultura “, kod raznih kultura važi samo jedno pravilo, a to je da je početak novog kulta bio i kraj za prethodni, ali nikad bez BELAJA.

Iz ove kratke analize stanja ljudskog roda definisana je osnovna psihička karakteristike čoveka – RAZUM, a iz Razuma proizlazi osobina Trpeljivost (Tolerantnost) i Vaše strpljenje da kroz određene priče  iz prošlosti utvrdimo postojanost i karakter (skup svih osobina) naroda, koji je ovde živeo od osvita čovečanstva do naših dana.


U narednoj priči biće izvršena analiza odnosa između starosedeoca prostora gde su vladali BEL i ONIA sa pridošlim „narodom“ koga su zvali u razna vremena imenom: ELENI, JELINI ili HELENI, a na osnovu Herodotovih priča: „Kako je Miltijad osvojio ostrvo Lemno“ i „Pelazgi napuštaju ostrvo“, iz Knjige VI, ERATO.

Нема коментара:

Постави коментар