понедељак, 25. новембар 2013.

JEZERO PRASIAS – PRASINA - VLASINA (4)

U prethodnim pričama o jezeru Prasias ili Prasinskom jezeru određen je geografski položaj i savremeni naziv jezera. Sadašnji naziv VLASina  i prastari naziv PRASina imaju isto značenje u smislu VLAdanja ili uPRAavljanja nekim prostorom, ili ponašanja prema sebi, drugima i okolini - VLADANJE, ili u značenju rasta – RASTINJE, ili u značenju oprosta - PRASTANJE ili u značenju prava i pravde na prostoru u kome su BEL I ONIA vladali i imali VLAST. Da su doista imali VLAS(t) piše i Herodot u  priči „Persijski izaslanici u Makedoniji“, i pri tome saznajemo da su Perdikini potomci, Aminta i Aleksandar bili uPRAvitelji i VLAdari prostora oko jezera i šire, da su kovali novac, i da su bili VLASnici rudnika srebra na planini Disoron. Posle nekoliko generacija, Perdikini naslednici zbog sukoba oko poštovanja kulta Make, odlaze sa ovog prostora i naseljavaju se u blizini Soluna. Formiraju naselje, koje se i sada zove VLASTI (ΒΛΑΣΤΗ), a u prošlosti Bratsi odnosno Prasti, i trgovački grad Kozani (Κοζάνη), koji se i danas tako zove. Grad Kozani je dobio ime po kozama, jer je gajenje koza bilo njihovo osnovno zanimanje, što se vidi i na moneti, koje su i u ovom novom prostoru u gradu Peli ( Beli ) kovali.


Postoji jedna reč u savremenom grčkom jeziku koju grci koriste da odrede pojam VEGETACIJE (Rastinja), a koja dodatno pojašnjava značenje reči PRASI – VLASI, a koju su pozajmili od svojih domaćina Peonaca,  pa tako koriste reč : VLASTISI (βλαστηση ) u zvaničnom prevodu VEGETACIJA, RASTINJE, a kad je sve zeleno koriste reč: PRASINA (Πράσινα) u zvaničnom prevodu zeleno , a  kad nedostataje vegetacija kao posledica suše reč: SPRASIA (ξηρασια) u zvaničnom prevodu SUŠA.

Iz ovog kratkog osvrta može se izvući zaključak da je reč: Prasia, Prasina, Pras, Prast i iz ove reči u prvoj transformaciji izvedene reči: Brasia, Brasina, Bras, Brast, Prest, Ras, Rast, Rasia, Rasina ... u drugoj transformaciji: Vlasia, Vlasina, Vras, Vlas, Vlast, Hrast , Vlat, Vrats, Vlats, Lats, Brats, Blats, Prats, Prav, Prašt, Prest, Rats,  .., u trećoj transformaciji Vrač, Brak, Brat, Brac, Blac, Prac, Prač, Rac, Lat, Lac ...i imena naroda koji su u određenom prostoru i vremenu vladali, imala značenje VLASTI, Vladanja, Prava i Pravde. Tako su naši Preci (Prasi, Prasti,Pratsi, Praci) u zavisnosti od vremena i razvoja društvenih i ekonomskih odnosa, bili Traci, Graci ili Laci i vladali Trakiom, Greciom ili Laciom, i imali PRESTOLE, VLADARE (PRAVITELE) i VLASTELU i narode RACE (različitog roda – RASE, RAJE). Još jedna reč za titulu vladara izvedena iz reči VLASI, nastala metatezom je reč VASIL ili BASIL, koja se je odomaćila i u grčkom jeziku. Tako je i slavni MEGABAZ, vladar Trakije, postavljen na to mesto od strane DARIA u prevodu što samo znači veliki vladar i nije zapamćen po imenu, verovatno zbog vojničkog poraza na jezeru Prasina.

Iz ovih izvedenih reči iz korena imena jezera PRASI, za svaku reč može se ispričati po jedna priča. Međutim, ono što je najvažnije, bez obzira što je određeno značenje reči, njeno poreklo je za sada ostalo nepoznato. Postoje tRAgovi svetlosti, koji mogu da pomognu da se otkrije poreklo, ali oni uvek vode u daleku prošlost, u nezapamćena vremena i do jedne priče pod nazivom „NEPAMTIVEK“.


I na kraju pogledom na ovo ostrovo u Vlasinskom jezeru da završimo ovu priču o rečima,



koje bi trebalo da da odgovor na pitanje: zašto Vlasinci orate kad mogu i da govore.

Нема коментара:

Постави коментар