петак, 6. септембар 2013.

PEONIA

Pre nego što započnem analizu priče o Preseljavanju peonaca, treba da ustanovimo šta su drugi rekli o Peoniji  i peonskom jeziku , normalno je da se najbrže informišemo preko Wikipedije. Vidimo da je u prošlosti učinjen značajan napor da se geografski omeđi prostor gde je živeo peonski narod Sl.1 i Sl.2., ali po meni malo neuspešno.

Sl.1
Sl.2

U daljem tekstu i analizi nećemo se baviti omeđavanjem i crtanjem karata, a nećemo ni prisvajati i deliti narod koji je ovde živeo prema Herodotovoj priči. Bavićemo se činjenicama, koje su odolele zubu vremena.
Ono što treba da ustanovimo, a što nigde nije rečeno, osim da su poštovali kult Dionisija, je da su Peonci bili verujući, verovali su i poštovali svoje bogove, a njihove žene boginju Artemidu. 
Prva činjenica je da su imali bogove.
Nesporno je, manje više, da sve što znamo o njima, znamo preko nekih pisaca za koje se smatra da su Grci. Ukratko da vidimo odakle su došli i ko su Grci. Za njih kažu predanja i stari pisani izvori da su Danetova deca i da je to narod koji je došao s mora. Kako je iz nekih razloga bio prognan, dobio je utočište na PELoponezu kod PELaškog naroda. Kasnije znamo, preko Homera ( Omir),  da su Danajci (Danetova deca) ratovali sa Trojancima i ona čuvena rečenica od Vergilia iz Eneide: "Bojim se Danajaca kad i darove donose", navodi nas da veoma pažljivo razmotrimo tu njihovu karakteristiku.
Znači, Homer u narednim pričama Omir, nam šalje jasnu poruku kroz vreme da sve što nam poklone Danajci, moramo pažljivo i sa velikim podozrenjem da otpakujemo.
Druga je činjenica da sa Danajcima treba biti obazriv
Pored ove psihičke osobine, koju imaju Danajci treba predočiti i još jednu, a to je da nisu mogli da izgovore sve glasove svojih domaćina PELazga. Posebno su imali problem da izgovore glas B, pa su umesto njega izgovarali P. 
Treća činjenica je da Danajci nemogu da izgovore glas B.
Znajući ovu činjenicu, sada nama poznati toponimi : poluostrovo Peloponez postaje Belobonez , grad Pela - Bela , Pelagonia - Belagonia, Pelaški narod- Belaški narod. Zar se nismo uvek pitali zašto su naši stari za Egejsko more govorili da je Belo more i zašto i danas ima nekoliko belih gradova ( Belgrad, Belogradčik, Belogorad ...).
Da vidimo šta se dešava sa Peoniom. Peonia sada postaje BEONIA, a zbog gramatičkih pravila sledi BELONIA. BELONIA je sastavljena od reči  BEL, što znači beo, svetao  i  ONIA u značenju - oni.
Na osnovu ovih činjenica i značenju reči BEL i ONIA, možemo izvesti zaključak da je u prostoru, koji opisuje Herodot postojao neko koga su zvali imenom BEL, i ONIA  kojima iz strahopoštovanja nisu smeli imena da izgovore. Tako da svi, koji su išli u tom prostoru, recimo da se mole ili da prinose žrtvu bogovima ( na onija), pričali: Bili smo kod BEL i ONIA.
U narednoj priči pokušaću da dam odgovore na pitanje ko je bio BEL i ko su bili ONIA.


Нема коментара:

Постави коментар